[et_pb_section admin_label=»section»]
[et_pb_row admin_label=»row»]
[et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Text»]ESPECIAL COVID 19 / Educació
Reinventar-se com a docent… en temps de pandèmia
(reportatge complet a POBLE de maig 2020)
Sergio Remolar
Professor d’Anglés 1r a 4t d’ESO en Carmelites Vila -real
“No podem avançar matèria amb la mateixa velocitat i fluïdesa
que si ho férem de manera presencial”
Gloria Fortea
Gràcies a plataformes que des de fa ja quatre cursos utilitzen al col·legi dels Carmelites Vila -real, com Google Classroom, el professorat del centre va fer una aliança que ara els permet una sèrie d’avantatges del tipus espai il·limitat al núvol, correu corporatiu, plataforma classroom i totes les seues eines de treball… “A més a més des de fa dos cursos hem incorporat l’ús dels dispositius electrònics dins de l’aula, concretament el Chromebook. L’alumnat de 1r i 2n ESO tenen el seu propi ordinador, i estan molt acostumats al seu ús per la qual cosa el contacte amb el nostre alumnat és constant i fluid”, explica el professor d’Anglés, Sergio Remolar.
Tot i això, també sorgeixen dificultats, “el més difícil es poder aclarir els dubtes que poden sorgir instantàniament a l’aula mentre s’està treballant un contingut en concret i que entre tota la classe intentem donar-li solució”, admet Remolar, per a qui aquesta situació no és un inconvenient “per a seguir solucionar qualsevol dubte que tinguen en l’assignatura, però la celeritat en la qual ho fem en el dia a dia i la proximitat o poder veure les seues caretes on es veu realment si ho han entés o no, és el que es troba a faltar”.
“Serà necessari una primera avaluació on molts continguts caldrà recordar-los o treballar-los de cap nou quan tornem a les aules”
No obstant això, per a aquest professor de Carmelites, no es podran finalitzar tots els continguts, degut a que les sessions al centre tenen una major duració “i per tant no podem avançar matèria amb la mateixa velocitat i fluïdesa que si ho férem de manera presencial”, explica. Actualment tracten de no carregar excessivament l’alumnat amb sessions de 20 minuts per cada assignatura i depenent de la matèria hi ha 2, 3 o 4 sessions setmanals.
“Però cal dir que estem satisfets de la resposta de l’alumnat fins el moment. La gran majoria ha comprés la situació que estem vivint i són conscients que deuen de posar de la seua part. A més a més, eixa satisfacció és doble, donada la implicació tant gran que estem tenint per part de les famílies, les quals son primordials i de gran ajuda en aquests moments”, assenyala Remolar.
La disparitat de nivells a l’aula, al tractar-se d’un aprenentatge tan individualitzat i on l’alumne és independent casi al 100% fa que cadascú puga tornar a l’aula amb uns nivells, “per tant serà necessari una primera avaluació on molts continguts caldrà recordar-los o treballar-los de cap nou”, considera.
Tanmateix per a Remolar, una possible avaluació també serà complicada. “Avaluar evidentment se’ls podrà avaluar, però d’una manera diferent i amb objectius i criteris distints als establerts fins la data. L’avaluació no es pot quedar en un simple examen o en un treballet i punt. Caldrà donar més pes a aspectes com la presentació en temps i forma de les tasques, respectar guions establerts prèviament en rúbriques d’avaluació, la no realització de faltes d’ortografia, i un llarg etcètera que normalment no tenen tanta importància o amb el que som menys exigents durant el curs i que ara seran bàsics per poder avaluar-los”, admet.
“Les situacions familiars són vàries i en alguns casos no tindran més remei que madurar per necessitat i obligació, per tant esperem que els alumnes experimenten un creixement no sols en l’àmbit acadèmic sinó en el personal”
Però per a aquest professor, l’experiència que estem vivint també aportarà independència i responsabilitat als estudiants adolescents, “perquè les situacions familiars són vàries i en alguns casos no tindran més remei que madurar per necessitat i obligació, per tant esperem que els alumnes experimenten un creixement no sols en l’àmbit acadèmic sinó en el personal”, assenyala. I per això mateix, Sergio Remolar no desaprofita l’ocasió per agrair a les famílies del centre el que estan fent pels seus fills i filles “i per l’enorme recolzament que estem rebent el professorat per la majoria de les famílies del nostre centre, realment ens sentim com una enorme família, la família Carmelita”.
[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]