ESPECIAL COVID 19 / Educació
Reinventar-se com a docent… en temps de pandèmia
(reportatge complet a POBLE de maig 2020)
Vicent Soro Bayarri
Professor d’Anglés de 1r a 4t de l’ESO al Col·legi Ntra. Sra. de la Consolación
“Els joves de hui en dia són natius digitals i s’han adaptat molt ràpidament aquesta situació”
Gloria Fortea
Vista la saturació inicial de la plataforma AULES que se’ns oferia des de la Conselleria d’Educació, els membres del departament van decidir treballar mitjançant Google Classroom, una app que part de l’alumnat de la Consolació de Vila -real ja coneixia de cursos anteriors. “A més a més la comunicació amb les famílies i amb el propi alumnat és molt fluïda, ja que davant qualsevol dubte ens escriuen i la resposta sol ser immediata”, admet Vicent Soro, professor d’Anglés en els cursos de Secundària, per a qui no resulta complicat treballar d’aquesta manera. “Estem intentant fer ús de les eines tecnològiques que coneixem, perquè les havíem utilitzades prèviament a l’hora de lliurar tasques i portar un millor control del treball de l’alumnat. El més complicat, potser, és lliurar les tasques àgilment per a l’alumnat que no està habituat a treballar d’aquesta manera”, assegura.
Tot i això és cert que Soro, com la resta de companys, tracten de seguir la programació del curs, “però és cert que aquells continguts que necessiten una explicació més profunda els estem deixant per més endavant, és a dir, que quan és necessari, estem canviant l’ordre de les unitats per poder treballar-les amb més tranquil·litat quan puguem tornar a les classes”, indica el professor de la Consolació.
“Haurem de readaptar les programacions del curs vinent perquè aquesta crisi afecte el mínim possible als continguts que, per llei, s’han d’assolir”
Segons assegura Soro, la major part de l’alumnat està responent molt adequadament a aquests canvis que, per a alguns, són una novetat. “No obstant això, els joves de hui en dia són natius digitals i s’hi adapten molt ràpidament”, apunta, “i per la meua experiència, l’alumnat de secundària, per edat, ja comença a ser més autònom amb la feina de classe, però en alguns casos, encara necessiten que els pares i les mares n’estiguen pendent”, reconeix.
Tot i això per al professor d’Anglès, la tornada a les aules no serà fàcil, sobre tot “el tornar a reprendre les rutines i hàbits de treball als quals ja estaven acostumats en un temps en que les elevades temperatures ja comencen a afectar-los al cansament”, assenyala. Per això per a aquest docent el més lògic seria deixar per a l’inici del curs posterior el contingut que durant aquest curs, per les circumstàncies que tenim, no s’ha pogut treballar amb la profunditat adequada. “És per això que haurem de readaptar les programacions del curs vinent perquè aquesta crisi afecte el mínim possible als continguts que, per llei, s’han d’assolir”, proposa.
Pel que fa a una possible avaluació dels alumnes, i a l’espera de les instruccions que Conselleria facilite, respecte a la feina que l’alumnat està fent des de casa, explica: “ens procurem els mecanismes més adequats perquè l’avaluació puga ser el més fidel possible”.
“Tot açò els farà valorar el que tenien i què és el realment important”
Però això ja arribarà. De moment ens trobem en una situació de la que assegura “tots n’aprendrem, tant els adults com els joves”. Doncs per al nostre testimoni “si habitualment no és senzill gestionar el canvis que experimenten els adolescents, el confinament no afavoreix els seus desitjos de llibertat propis de l’edat. Tot i això, ells veuen com la societat s’ha unit per poder tirar endavant, els esforços dels seus pares i mares mentre treballen o teletreballen, la dedicació del personal sanitari, de seguretat i alimentació per garantir-nos el major benestar possible, i també als seus docents, que els estem donant el màxim suport perquè no desconnecten de les classes. Tot açò els farà valorar el que tenien i què és el realment important”, destaca.
Per això Vicent Soro vol dirigir-se als seus alumnes des d’aquest espai que li brinda POBLE amb un missatge de tranquil·litat, tot i les dificultats d’aquesta nova situació. “De manera virtual, però estem al seu costat per ajudar-los en allò que necessiten, per això els demane que aprofiten aquesta circumstància per fer allò que mai no tenen temps, que gaudisquen de la família i que agafen forces per a quan tornem a la realitat del dia a dia”.