ESPECIAL COVID-19 / Professionals sanitaris
Marta Sala i Beatriu Bort
“Aquesta crisi no l’esperàvem ningú amb aquesta intensitat, però ha de servir perquè la nostra sanitat pública isca reforçada”
(reportatge complet en POBLE de maig)
Gloria Fortea
Són els autèntics herois d’aquesta crisi. Elles i ells, els professionals sanitaris, són els qui han estat mirant de cara al COVID-19 des del primer dia, tant és així que es conten per centenars la quantitat de professionals infectats des que començara la crisi en la Comunitat Valenciana, per mils al llarg de tot l’Estat Espanyol.
En la que és la setmana més complicada per a tots ells, POBLE ha volgut contactar amb alguns d’aquests professionals per conéixer de primera mà com estan vivint aquesta situació des del seu lloc de treball. Tot i els temps complicats que estan passant, comptem amb alguns testimonis valents que comparteixen amb nosaltres la seua experiència en aquesta pandèmia i que a poc a poc anirem compartint amb tots vosaltres.
Marta Sala és infermera a l’Hospital de La Magdalena (departament 2 Castelló) i Beatriu Bort, fisioterapeuta al CSI Grao (departament de Castelló), ambdues coincideixen en reconéixer que podíem esperar l’arribada del coronavirus, però el que no esperàvem ningú és que la situació fora tan greu. “Ni els experts en infecciosos pensaven que açò arribaria a aquest punt, ni que comptaríem amb tantes víctimes mortals. Havíem tingut reunions sobre el Covid19 i no li donaven massa importància, és a dir, la mateixa que puga tindre avui en dia la grip A o d’altres malalties que requereixen aïllament”, admeten Marta Sala i Beatriu Bort que, comparteixen moltes de les seues opinions respecte d’aquesta crisi, tot i que estan vivint la situació des de diferents punts de vista.
Des de l’Hospital de La Magdalena, Marta Sala Infermera de l’Hospital de la Magdalena
Marta és infermera a l’Hospital de La Magdalena, un hospital de pacients crònics i la gran majoria amb pluripatologies. “Els pacients amb COVID-19 no ingressen al nostre hospital a causa de la situació fràgil que presenten les persones que tenim ingressades. Malgrat açò, es pot detectar algun cas que immediatament es trasllada a l’Hospital General o a La Plana. Respecte a la resta d’hospitals, la ràtio de sanitaris amb COVID-19 positiu és molt baixa”, detalla la infermera vila-realenca, qui ens explica que el protocol a seguir és aïllar als malalts que presenten símptomes, realitzar immediatament la prova i si és el cas, derivar als hospitals pertinents.
“Individualment hem d’intentar ser responsables. No es pot culpar de tot al govern o als polítics, que òbviament poden millorar coses, quan individualment no som capaços de complir petites responsabilitats”
“Pel que fa a nosaltres, anem amb mascareta quirúrgica que és la que protegeix a la resta del contagi, així si hi ha algun cas positiu entre el personal que no sapiguem encara, no contagiem a la resta. A la mínima sospita que un pacient poguera ser positiu, li posem a ell la mascareta per a protegir-nos i, a més a més nosaltres ens posem la FPP2 que és per a la mateixa protecció”, comenta Sala. Per part dels metges, intenten no posar aerosols als malalts respiratoris o a aquells que pensen puguen ser positius, “els canvien per inhaladors amb cambra, pressuritzats o altres tipus amb la finalitat de no generar aerosols que són els que alliberen les cotícules possibles portadores del virus”, detalla aquesta infermera, qui també assegura que el protocol implica entrar el mínim a les habitacions, evitar al màxim els contactes i procurar que els pacients autònoms no tinguen companyia, i els que l’hagen de tenir, siga sempre un mateix familiar perfectament identificat. “Per descomptat, no s’accepten visites, les sales comuns estan tancades i no es permet passejar pel passadís o eixir a la pinada”, matisa.
Respecte als horaris, aquests s’han vist modificats, reduint gent per torn de treball. “Hem passat de mòdul 9 a 7, com l’equip d’auxiliars i els zeladors per minimitzar els contactes, ja que el risc de contagis és molt alt, per tant ha augmentat prou la càrrega de treball, però també és veritat que treballem menys dies, per intentar protegir-nos, i en cas de baixes, sempre a d’haver-hi algú amb disponibilitat. Els dies que no treballem estem localitzats per si ens necessiten”, indica Marta , que tanmateix assegura que tot l’equip de professionals es llava molt les mans. “Ja ho féiem abans, també utilitzar molt la solució desinfectant d’hidrogel, que és la principal mesura per a evitar contagis, i guardar la distància de seguretat”, recorda. Pel que fa a serveis com la cafeteria, “està tancada, així que nosaltres agafem nota dels acompanyants que precisen menjar allí i el servei de cafeteria els puja el dinar”.
Des del CSI Grao, Beatriu Bort Fisioterapeuta del CSI Grao
Quant al CSI Grao, segons ens explica Beatriu Bort, continua en funcionament, “però per descomptat d’una forma totalment diferent a la que estem acostumats”, puntualitza. “S’intenten solucionar el màxim de consultes de forma telefònica, s’han cancel·lat totes les consultes d’especialistes, la fisioteràpia, i tots aquells tractaments que no són urgents. A més a més, el centre ha assumit també totes les consultes del consultori del Grao que romandrà tancat fins nova ordre”, detalla la fisioterapeuta vila-realenca, qui actualment no pot exercir la seua tasca. “La fisioteràpia requereix un contacte molt estret amb el pacient, i donada la situació en la qual ens trobem, tant des de direcció com des del mateix servei de rehabilitació de l’Hospital General de Castelló ens va arribar ordre de suspendre tots els tractaments i continuar fent un seguiment telefònic, fent-los recomanacions i donant-los pautes domiciliàries, cosa que els nostres pacients estan agraint, ja que no se senten abandonats. Hem de pensar que tenim tota classe de pacients i alguns necessiten encara que treballem amb ells per poder-se recuperar bé”, assenyala Bort qui, com la resta de fisioterapeutes, s’han posat a disposició del centre per fer les tasques que siguen necessàries i que puguen desenvolupar. “Ara per ara, realitzem feina juntament amb les auxiliars i la treballadora social, de triatge, d’informació al pacient, i tot allò que la coordinació del centre considere que podem aportar”, puntualitza.
“La fisioteràpia requereix un contacte molt estret amb el pacient, i donada la situació en la qual ens trobem, s’han suspès tots els tractaments i continuem fent un seguiment telefònic, fent-los recomanacions i donant-los pautes domiciliàries als nostres pacients”
El protocol, quan el pacient arriba al CSI Grao s’indica en el punt d’informació i triatge situat a la porta, “on se li presta atenció per intentar donar solució a la seua consulta, entregant-li els partes de baixa, alta, informes, receptes, etcètera… que el metge ja haja preparat, o derivant-lo quan és necessari a les consultes, bé de metge de família, bé d’infermeria… perquè ells facen la seua valoració i pauten els tractaments o cures adients”, explica. “I el més important, derivem als pacients amb símptomes respiratoris amb mascareta a la consulta preparada per a aquests casos i que està situada en un punt apartat respecte a la resta de consultes”, destaca Bort.
Beatriu Bort junt a Ana (infermera) i Edurne (auxiliar)
En aquest centre de salut els horaris continuen igual que sempre, de 8 a 21 hores, però els torns dels professionals sí que s’han reorganitzat “per poder rodar i que cada setmana es queden professionals a casa en contenció domiciliaria, tenint així personal de reserva en cas de contagi, i fins al moment cap professional ha estat derivat prestar el seu suport a l’hospital tot i que és una possibilitat que ja es contempla en cas que siga necessari”, apunta.
Professionals reconeguts i recolzats
Aquestes professionals admeten que la situació d’alguns companys és realment greu i hi ha molta gent amb problemes psicològics derivats de tot el que estem vivint sobretot a les grans capitals com Madrid, València, Barcelona, etc, que segueixen donant-ho tot i treballant sense material, sense protecció perquè sobretot estimen la seua professió. Marta aprofita l’ocasió per a recordar els companys que treballen en UCIS “que són els qui estan en primera línia, els envie molta força i els agraïsc el seu treball, espere que se’ls reconega la càrrega d’aquests mesos i les condicions en les quals han estat treballant”. Quan al seu cas en particular, ella confessa sentir-se afortunada “en comparació a companys de Madrid i d’hospitals grans…” i apunta que les mesures preventives “poden millorar molt i no dubte que així serà” i reconeix que, “aquesta ha estat una situació sense precedents, molt difícil de controlar”.
De la mateixa manera, Beatriu explica que al principi de la crisi no havien arribat mascaretes per a tots i aleshores tenien la sensació d’estar treballant desprotegits, “més encara quan estàvem tots amb un contacte més directe amb els pacients”. Ara assegura que sí que tenen mascaretes, i també EPIS per a aquells que van a tenir contacte amb pacients amb símptomes respiratoris. “Personalment, pel que fa a la coordinació del centre, puc dir que em sent recolzada i sobretot valorada per la feina que estic fent. També des del servei de fisioteràpia de l’Hospital, que des del primer moment han contactat amb els fisioterapeutes d’atenció primària fent-nos les recomanacions necessàries i donant-nos les directrius pertinents”, assenyala Bort, per a qui ara el dia a dia en el centre de salut s’ha normalitzat dins les actuals circumstàncies.
El paper ciutadà en el confinament
Per a Beatriu Bort, per fi els ciutadans ens estem adonant que la situació és molt més greu del que pensàvem en un principi “jo diria que sí, que ara ens estem portant bé”. Marta , també coincideix amb Beatriu en què ara estem tots més seriosos amb el confinament, però no perd l’ocasió de lamentar algunes actituds, com les d’aquells que, després de suspeses les festes de les Falles i la Magdalena, “encara van acudir en divendres als bars, quan el confinament era ja més que previsible”, denuncia. “No va ser fins dissabte que va començar el confinament oficial que la gent va respectar les no aglomeracions”, i recorda que a qualsevol supermercat feia por entrar de la gent que hi havia, “tots aglomerats junts als ascensors, no respectant les distàncies per agafar els productes”, cita Marta entre la impotència i la incomprensió que va sentir eixos dies. “Personalment en deu dies he eixit una vegada a comprar, no es pot anar a comprar cada tres dies perquè t’has oblidat alguna cosa o anar a pel pa cada dos dies. Açò és seriós, es compra per a 10 o 15 dies i es congela el pa i altres coses. Cal recordar com estan els companys jugant-se-la i per tant, individualment hem d’intentar ser responsables. No es pot culpar de tot al govern o als polítics, que òbviament poden millorar coses, quan individualment no som capaços de complir petites responsabilitats”, apel·la tot agraint a aquells que sí que estan complint amb les recomanacions estrictament.
Aposta per la sanitat pública
Ambdues professionals esperen que quan tot es restablisca la sanitat pública siga reconeguda amb més inversió. Com diu Beatriu Bort, “estem responent tots massa bé, tenint en compte la falta de confiança que ha tingut en la nostra sanitat pública molta gent i moltes autoritats”, lamenta i per això considera que efectivament “s’hauria de reforçar”. Així també ho espera Marta Sala, qui reclama que “fa temps que anem demanant que s’augmente la ràtio d’infermeres per pacient i que es descongestionen als metges d’atenció primària, és inhumà, com també moltes especialitats, saturadíssimes amb pocs professionals per un nombre molt gran de pacients. Espere que recorden que no hem abandonat la lluita perquè tenim un compromís moral”. Sala aprofita l’ocasió per a incidir en la importància de treballar perquè els nostres sanitaris no se’n vagen a altres països i “malgrat les ideologies, hi ha punts que no es poden tolerar com la privatització i els retalls de personal”.
Tant Marta com Beatriu ens demanen molta paciència i calma i ambdues esperen que la situació ens faça eixir a tots més forts i millors persones.