ESPECIAL COVID 19 / Educació
Reinventar-se com a docent… en temps de pandèmia
(reportatge complet a POBLE de maig 2020)
Silvia Llop Vicent
Professora de 1r i 4t de l’ESO i de tota l´etapa de batxillerat al Col·legi Santa Maria .
“Açò que ens està passant és una lliçó de vida per a tots. Ens està ensenyat a valorar més les coses, a la família i sobretot, a ser més solidaris.”
Gloria Fortea
Professora de Llengua i literatura castellana i Llengua i literatura valenciana, en aquest moment imparteix les seues classes mitjançant la plataforma Clickedu, amb la qual treballa el Col·legi Santa Maria des de fa uns anys i que compta amb un servei de missatgeria interna entre les famílies, alumnat i professorat. D’aquesta manera, dins l’apartat ‘Eines de professor’, Silvia Llop fa arribar als seus alumnes recomanacions, treballs i eines que tanmateix l’alumnat té diàriament organitzat al seu calendari. “No obstant això, no descarte utilitzar aplicacions com Zoom o Telegram per a impartir alguna classe, sobretot, als batxillerats. De fet, alguns companys meus ja ho estan fent i comprovant els bons resultats”, valora la professora.
“La situació està més controlada, doncs al principi, va ser més caòtica perquè calia organitzar-nos tots; famílies, alumnes i professors”
Per a Silvia Llop, treballar d’aquesta manera no resulta “ni fàcil ni difícil, simplement és diferent” . I és que tal i com ella admet “sí que genera prou maldecaps perquè no hi estem acostumats”. Tot i això assegura que amb el pas de les dies, “la situació està més controlada, doncs al principi, va ser més caòtica perquè calia organitzar-nos tots; famílies, alumnes i professors”.
La professora del Col·legi Santa Maria està intentant seguir la programació, conscient de que no es pot portar el mateix ritme que en una classe presencial. “Per tant, quan tornarem a les aules, caldrà reprogramar i ajustar al nou calendari escolar, els continguts que han quedat per explicar. Serà un moment en que el claustre de professors haurà de replantejar-se quins continguts dels que queden són els més importants”, assevera.
“Tant els tutors com el professorat del centre, tenim constància que l´alumnat està treballant bé, però quan tornem a les aules caldrà reprogramar i ajustar al nou calendari escolar els continguts que han quedat per explicar”
Tot i això es mostra satisfeta de com estan treballant els alumnes. “Hi ha de tot, però la veritat és que estan responent prou bé. Tant els tutors com el professorat del centre, tenim constància que l´alumnat està treballant. En el meu cas, els de batxillerat, setmanalment m´envien per correu electrònic els comentaris de text que han fet durant la setmana, els ho corregisc, i els els reenvie.”, explica. Per a Llop els alumnes de 1r de l’ESO “poden anar un poc més perduts i necessiten més l’ajuda de les famílies, però en tot moment les tasques que es manen, s´intenta que siguen de continguts que bé ja els han vist a classe o són fàcils de comprendre per tal que a casa els treballen”, insisteix.
“Hi ha un proverbi que diu que la vida és més bonica quan deixes de fer plans i comences a improvisar. I així és”
Des d’aquest espai que POBLE dedica als docents, la professora Silvia Llop assenyala que “açò que ens està passant és una lliçó de vida per a tots. Ens està ensenyat a valorar més les coses, a la família i sobretot, a ser més solidaris. Hi ha un proverbi que diu que la vida és més bonica quan deixes de fer plans i comences a improvisar. I així és”, apunta. “I per això m´agradaria donar-los les gràcies a les famílies dels meus alumnes, pel suport que estic tenint tant jo com els meus companys, per eixos missatges d´ànims que ens fan aplegar. Estic segura que tornarem amb més força que mai”.