Entrevista publicada en el número 269 de revista POBLE.
Mª Dolors Parra, directora general d’Internacionalització a la Comunitat Valenciana, subratlla el camí obert i encetat a les empreses per a la captació i promoció en el mercat exterior. Un pla que compta amb un pressupost de 9,5 milions d’euros i que ja ha ajudat a vora un miler de companyies. A més a més, Parra realitza un complet anàlisi de la situació econòmica actual i assegura que els indicadors estan molt lluny de marcar una conjuntura de crisi. Parra confia i defensa la nostra indústria i empreses i remarca que estan desvetllant-se les incerteses que obstaculitzaven
el principal fonament de l’economia de mercat, la confiança.
Pel que fa a les ajudes a la promoció exterior de la Comunitat Valenciana, en què consistiran i en quines mesures es concretaran?
Per un costat, mantenim totes les ajudes de cara a les empreses sense importar la mida ni la forma, és a dir, que qualsevol autònom puga saltar al mercat exterior. Hem intentat simplificar la burocràcia de l’Administració i ho fem d’una forma més senzilla- fem que totes les despeses que l´empresa tinga, des de juny de l’any anterior fi ns a juny de l’any en curs que ja s’hagen fet, se subvencionen. És a dir, que en gener no han de pensar en què és tot el que podran fer durant l’any per anar vendre fora sinó que en maig o juny es poden sumar totes les factures de promoció exterior i si sumen fins a 100.000 euros, la Generalitat subvenciona fins al 50% d’eixa despesa. Les despeses que entren són des de la participació en una fira com pot ser el lloguer de l’espai o el cost de l’entrada per a anar a eixa fira, transport, contractació de personal per al departament d’exportació, allotjaments, màrqueting digital, disseny, traducció de campanyes i pàgines web, la mateixa creació de la web i les certifi cacions per poder vendre en altres mercats com per exemple la Quality Mark que necessita el sector ceràmic per poder comercialitzar en Aràbia Saudita.
La millora dels polígons industrials és una altra de les iniciatives que s’han posat en marxa. En quina fase es troben aquests plans d’actuació que també afecten Vila -real?
Els resultats ja es poden veure i gaudir i fi ns que no vam arribar nosaltres, ningú havia pensat ni decidit que invertir en això era important. Al fi nal, els polígons són una part més de la ciutat i, per tant, han d’estar en bones condicions. I a mi em facilita la tasca com la directora d’Internacionalització quan he de convèncer a empreses estrangeres o nacionals que s’implanten ací.
Quines altres actuacions van a posar-se en marxa aquesta legislatura per a la Comunitat i per lògica afecten a la ciutat de Vila -real?
Per part general, mantindrem tot el pla de promoció exterior que té espai per a tots. Hi ha lloc per a la dansa, el teatre, etc. Quasi 90 activitats que farem durant tot l’any. Cada setmana podem dir que hi ha dues accions en mercats exteriors per a empreses valencianes que es poden apuntar i són quasi gratuïtes. Mantindrem el servei de la xarxa de recerca de clients exteriors i revisarem si ampliarem a més de 25 la xarxa de l’Ivace amb més punts de suport per a les empreses en el mercat internacional i una novetat tindrà a veure amb l’assumpte de la captació, més que amb la promoció. A través dels polígons industrials, fer xicotets seminaris per a explicar quines són les oportunitats que té la Comunitat Valenciana en sectors molt concrets. Vam fer una reunió amb 12 empreses del sector de les TIC i va anar molt bé i ja tenim a tres empreses implantades en València. En el plànol local, pel que fa a aquesta captació
d’inversions, ja l’any passat es va proposar que Vila -real formés part de la xarxa de coordinació. Tornaré a insistir perquè Vila -real estiga perquè tinga també les oportunitats d’una manera més directa i còmoda. I en la promoció exterior ja estem atenent a les empreses de Vila -real. Moltes de les companyies de la nostra ciutat són coneixedores de les subvencions i de les accions de promocions. I gent que és de Vila -real però que té l´empresa en un altre municipi també està participant dels nostres programes.
Pel que fa a Cevisama, i pel que veu i es troba a la Generalitat, com creu que afronta el sector ceràmic aquesta impor-
tant cita?
En la ceràmica sempre estem patint, és un mercat complicat i les incerteses dels últims mesos pareix que hem superat de nou totes les trampes que ens van fi cant per poder avançar. Cevisama és una oportunitat més per explicar-li al món què sabem fer ací al nostre territori. Crec que és important mantenir la fi ra i no entrar en l’error de pensar que com està Cersaie, no cal anar a Cevisama i cal recordar que és una marca mundial. Hem de lluitar perquè aquesta fira siga la de referència. L’any passat ja vam encetar una proposta de la fi ra i d´Ascer de potenciar la marca Tile of Spain i vam reconèixer i agrair als nostres clients d’Estats Units. Enguany el mercat elegit és França, que també és un dels principals mercats del sector. Ja estem preparant l’edició d’entrega dels premis als 10 distribuïdors guardonats.
Fa un temps que es parla de desacceleració econòmica, parlen els agents nacionals i internacionals d’una desacceleració real o d’una pròxima recessió?
És una desacceleració, a mi el que em preocupa és que s’utilitze la crisi. El temps dirà si hi havia alguna cosa més de fons en aquesta desacceleració. Ara per ara, en el nostre territori eixa circumstància no és tan gran. El PIB de l’Estat ha caigut però estem creixent igual, estem en un 2%. Si mirem quan va començar la crisi, açò seria impensable. Si analitzem les dades del Fons Monetari Internacional o d’altres organismes esperem que en dos anys ja tornem a créi-
xer per damunt d’aquest dos. Han sigut mesos i anys d’incertesa en proteccionisme, en guerres, en dacions polítiques que trastocaven la confiança i el nostre sistema de mercat es sosté gràcies a la confiança. Si deixem de tindre confiança, tot es paralitza. Jo crec que estem eixint d’eixes incerteses i la desacceleració no té una magnitud
que ens haja de preocupar.
Text: Juanjo Clemente