La Regidoria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic assumeix l’adquisició dels panells, que s’han instal·lat en el sostre de Serveis Públics
L’Ajuntament de Vila -real, en una nova aposta per les energies renovables, ha invertit, a través de la Regidoria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, 18.000 euros en la instal·lació de 30 plaques solars, que porten aproximadament un mes servint energia fotovoltaica a Serveis Públics.
Així ho han anunciat els responsables de totes dues regidories, Josep Pasqual Sancho i Francisco Valverde, que han explicat que es tracta d’un projecte conjunt que va aparellat a la recent adquisició de 31 vehicles 100% elèctrics, la qual cosa converteix a Vila -real en la primera ciutat de la Comunitat Valenciana a comptar amb tota la flota de vehicles municipals alimentada per energies netes.
“Hem decidit que la millor opció era l’autoconsum en xarxa, amb plaques solars que s’han instal·lat en el sostre de Serveis Públics, que funcionen mentre hi ha llum solar i quan aquesta s’acaba ho fan amb energia de la xarxa convencional”, explica Sancho, qui afirma que “també hi havia una altra opció, en la qual s’utilitzen bateries, però en el nostre cas resulta més econòmic aquesta alternativa, que a més és menys contaminant”.
A més, l’edil indica que cada placa té 330 watts, de manera que es cobreix una gran part de la demanda elèctrica, no solament dels vehicles que es recarreguen habitualment, sinó també de l’edifici en si. “Aquesta instal·lació s’ha fet amb criteris de proximitat, contractant empreses de la zona, garantint la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient”, afig, al mateix temps que anuncia que “una vegada comprovem el funcionament a més llarg termini, valorarem fer una inversió similar per a altres 30 plaques, amb el que cobriríem el 100% de les necessitats dels vehicles municipals”.
Per part seua, Valverde recorda que “en 2015 apostem pels vehicles elèctrics i vam fer un estudi pilot amb quatre cotxes que, en quatre anys, ens han demostrat que no tenen cap punt feble, perquè l’autonomia és més que suficient per al treball diari dels nostres serveis municipals”. Així, explica que “quan acabem el renting el vam tindre clar: tots els vehicles anaven a ser 100% elèctrics”.
“El fet que els nostres cotxes funcionen amb el sol evita llançar emissions contaminants a l’atmosfera i també acaba amb els sorolls, una cosa molt important per a les persones que vivim a les ciutats”, assegura. A més, destaca que la inversió de 18.000 euros en plaques solars s’amortitza en uns huit o nou anys i tenen una vida útil de 25 anys, com a mínim. “Si tot funciona segons el que es preveu –i estem veient que la resposta està sent perfecta- no tindrem cap problema a adquirir 30 panells més en un pròxim exercici pressupostari, ja que tot són avantatges: mentre un vehicle de gasolina gasta 10 euros a fer 100 quilòmetres, un elèctric gasta un euro”.
Sancho, així mateix, afig que “a banda dels càlculs econòmics, que com tota Administració pública, hem de fer, de vegades cal mirar més enllà. No tot és pensar en els diners, sinó en la salut de les persones i amb aquesta opció estalviem al medi ambient molta contaminació”. “Esperem que els veïns comprenguen per què fem aquesta inversió, ja que és un benefici per a tots”, indica.
Valverde, per la seua banda, corrobora aquesta teoria: “quants diners costa que la gent no respire fum cada dia?”, es pregunta. “Tot i que es desconeix el cost en hospitals, però sabem que des de l’Administració hem d’obrir el camí i posar en valor al cotxe elèctric i els seus beneficis perquè a poc a poc la gent s’anime a canviar”, conclou.