Els membres de La Plataforma per la Dignitat del Llaurador, formada per 14 ajuntaments de la província de Castelló (Nules, Borriana, La Vilavella, Vila -real, Castelló de la Plana, Onda, Almassora, Moncofa, Betxí, La Llosa, Almenara, Xilxes, La Vall D’Uixó, Les Alqueries), a la que s’han sumat també els ajuntaments de les poblacions de Artana, Torreblanca, Benifairó de la Valldigna, Vinaròs, Alcanar, Algemesí, Bellreguard, Benicarló, Potries, Castellnovo, Xeresa, Tavernes de La Valldigna, Sagunt, Xeraco, Carlet i Cullera, LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders, FEPAC-ASAJA, Grup Intercoop de les Cooperatives Agrícoles de la Província de Castelló, L’Associació Local de Llauradors de Nules, El Sindicat Central d’Aigües del Riu Millars i L’Associació de Pous de Reg de la Província de Castelló, acorden la mobilització conjunta en suport dels interessos de la citricultura de la Província de Castelló en particular i de tota la Comunitat Valenciana en general, donat que després de sol·licitar de les administracions públiques la realització de accions concretes en ajuda al sector, i després de no haver-hi cap resposta per part d’estes, exigeixen:
Primer. La modificació de l’acord de l’Associació Econòmica firmat per la Unió Europea i sis països de la Comunitat de Països d’Àfrica Meridional, entre ells Sud-Àfrica, que contempla una reducció progressiva, fins a la desaparició, dels aranzels aplicables a les taronges importades en un període (del 16 d’octubre al 30 de novembre) en el qual els nostres camps estan en plena campanya de comercialització, i en el seu defecte, que s’aplique la clàusula de salvaguarda, motivada per la caiguda generalitzada dels preus de les nostres taronges, que preveu el tractat comercial europeu per tal de protegir el futur del nostre camp.
Segon. Reforçar les mesures de defensa fitosanitària dels cítrics europeus, per a augmentar la seguretat de les plantacions citrícoles comunitàries. Exigir les màximes cauteles i controls als productes importats des de països amb plagues de quarantena, siga quin siga el lloc d’entrada a la Unió Europea, i minimitzar amb açò el risc de contagi de plagues i/o malalties. Establir a les produccions de països tercers una reciprocitat, quant a requisits de tot tipus, exigits a les produccions comunitàries, per a garantir la seguretat alimentaria dels consumidors, reciprocitat en les exigències als nostres llauradors i obligació de la implantació del tractament en fred dels cítrics procedents de països amb plagues de quarantena.
Tercer. La defensa de les normes establides en la Llei 12/2013, de 2 d’agost, de mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentaria, garantitzant els drets dels productors agraris davant de la distribució.
Quart. Atés que des de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador estem reivindicant estos assumptes de vital importància per al nostre sector durant els últims dos anys sense que s’haja pres cap mesura per a solucionar cap d’ells, sol·licitem als governants responsables que abandonen els seus càrrecs perquè siguen ocupats per altres capaços d’afrontar estos greus problemes que estan matant la nostra citricultura.
Vila -real
Castelló
Borriana
Nules