Les regidories de Noves Tecnologies i Innovació i Educació contribueixen a la formació del professorat i repartiran robots als interessats a participar al concurs, el primer que se celebra a Castelló, previst per al 17 d’abril
L’Ajuntament de Vila -real portarà les noves tecnologies i l’apassionant món de la robòtica als centres educatius de la ciutat, gràcies al projecte VILABOT, que impulsa la Fundació Flors i que compta amb la implicació de l’Ajuntament perquè arribe a tots els alumnes i professors.
VILABOT és una competició de robòtica que té com a objectiu impulsar l’ús de la robòtica en els centres educatius de la província i de tota la Comunitat Valenciana. La cita, organitzada conjuntament per Fundació Flors i l’Ajuntament, està prevista per al 17 d’abril de 2019, però mentrestant es plantegen activitats formatives “perquè tothom puga presentar-se i participar amb els coneixements necessaris”.
La regidora de Noves Tecnologies i Innovació, Mónica Mañas, ha presentat la iniciativa juntament amb el regidor d’Educació, Eduardo Pérez , i amb el director pedagògic d’ESO i FP de Fundació Flors, Vicente Llop, i el professor de Tecnologia i Informàtica del centre, Antonio García . “Creiem que és un projecte interessant per a tota la comunitat educativa, perquè a més de fomentar la cultura tecnològica i l’estudi de les ciències per part de l’alumnat, potenciem les marques de Ciutat de Congressos, Ciutat Educadora i Ciutat de la Ciència i la Innovació”, afirma Mañas.
Així mateix, Vicente Llop destaca la inquietud de Fundació Flors quant a la robòtica, que s’inclou en el seu projecte curricular. “Tot i que nosaltres portem diversos anys impartint robòtica i programació des d’infantil fins a cicles formatius, el nostre objectiu és projectar-la als altres centres de Vila -real a través d’aquesta proposta, que es troba en aquests moments en fase de preparació”, indica.
Per la seua banda, Antonio García , alma mater de la iniciativa, explica que al llarg del temps ha participat en diferents concursos de la temàtica, “tot i que cap d’ells a la nostra província, per la qual cosa esperem que, en ser el primer, siga tot un èxit”. A més, anima a tots els centres a participar. “No han de preocupar-se de res, ja que si no coneixen la matèria oferim 10 sessions formatives per al professorat interessat –que comencen demà- i l’Ajuntament facilita un robot per cada nivell de primària o secundària”, afirma. “L’objectiu és que, una vegada aprenguen, treballen amb els seus alumnes i que tot açò desemboque en un concurs final, de manera que s’enganxen”, apunta.
En la competició VILABOT els alumnes d’edats entre sis i 11 i de 12 a 17 anys podran dissenyar, construir i programar un robot autònom creat amb peces de LEGO o de qualsevol altra forma per a superar els dos reptes que es proposen: el camp de taronges o el partit de futbol. “S’han triat dos elements relacionats amb la ciutat perquè entrenen als seus robots i mostren tot el que saben fer”, manifesta García , qui recorda que tota la informació es pot consultar a http://www.vilabot.fundacionflors.es/.
El regidor d’Educació, Eduardo Pérez , assegura que “des que vam rebre la proposta ens vam implicar al màxim, ja que és una iniciativa pionera que, fins i tot, podria exportar-se fora de Vila -real” i destaca que “la resposta està sent molt bona entre els centres educatius, ja que és una qüestió molt innovadora”, al mateix temps que afirma que “el suport a la ciència i la difusió d’aquesta matèria ha de començar a edats primerenques perquè els adults del futur tinguen les millors condicions”, conclou.