L’Agrupació Folklòrica El Millars, en la seua línia de compromís amb la cultura tradicional valenciana, inaugura aquest dijous dia 4 d’octubre a les 19 hores una exposició d’indumentària que pretén divulgar els mocadors populars blancs brodats a mà com a ensenya de la indumentària popular femenina.
Aquests, reben el principal protagonisme per ser una peça elaborada de forma artesanal amb gran laboriositat, per tindre un disseny popular amb patrons que mantenen un ordre en forma i tipus de disseny propi de cada territori i per ser un valorat treball de la dona que s’hi dedicava a brodar aquestes peces del aixovar femení, a més de totes les obligacions que tenia. El mocador configura la imatge femenina de la dona valenciana de part del s XVIII fins el final del s XIX, una tradició castellonenca demostrada en documentació d’arxius històrics.
És per açò que s’ha fet una cerca de mocadors per Castelló i comarques aconseguint 62 peces originals d’origen cert, pertanyents a l’herència d’una vintena de famílies de pobles com Forcall, Morella, Benicarló, La Jana, Vistabella, Sant Mateu, Vila -real, Almassora, Castelló, Nules, Borriana, entre altres. Els mocadors segueixen uns patrons comuns depenent del disseny central. A cada motiu d’aquest disseny (de ram gran, de ram menut, simètric o asimètric) correspon un tipus de sanefa i estructura en el guarniment, destacant el motiu angular en la punta del mocador a lliure creació de la brodadora.
Demostrat el gran valor del mocador, El Millars reivindica el seu ús tant en el vestit conegut com de llauradora i com en el de castellonera per ser blanc, tal com marca el model oficial d’aquest últim i per ser propi, arrelat a la nostra tradició i no unes randes importades de l’estranger. Per estar elaborat amb tècniques artesanals pròpies i de tradició com la cadeneta i els desfilats i pel fet que el patronatge és un quadrat o triangle de gassa, batista o tul que conforma ja un mocador sense haver de muntar un triangle a partir d’una tira rectangular de randa.
L’Agrupació Folklòrica El Millars us convida a visitar aquesta exposició que tindrà lloc a la sala d’exposicions de la Fundació Dàvalos-Fletcher al carrer Isaac Peral des del 5 al 14 d’octubre en horari de 18:00 a 21:00 hores , a més dels dissabtes i festius, també obert pel matí, d’11:00 a 14:00 hores.