El Govern valencià ha iniciat els tràmits per a declarar Bé d’Interés Cultural (BIC) la Real Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d’Aranda de l’Alcora. D’aquesta manera, segons la resolució de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport que publica hui el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, el Consell ha incoat l’expedient per a la seua futura declaració com BIC, amb la categoria de lloc històric.
Es tracta d’un “pas importantíssim” per a la consecució de la màxima figura de protecció que té la Llei de Patrimoni Cultural Valencià i que “sens dubte” mereix la Real Fàbrica, destaca el primer tinent d’alcalde i regidor de Patrimoni, Víctor García .
La proposta d’aquesta declaració es motiva per la “gran rellevància” i “l’indubtable interés” de l’immoble en què fa quasi 300 anys va començar a forjar-se la identitat actual de la població alcorina i en el que va nàixer el sector ceràmic de la província. A més, “és un dels escassos exemples de l’incipient desenrotllament industrial d’Espanya en el segle XVIII, i per això, un element únic del Patrimoni Industrial Valencià”.
Segons arreplega la resolució, “la Real Fàbrica constitueïx la primera i més important empresa de la Il·lustració destinada a l’abastiment de productes ceràmics de alta qualitat i va aconseguir gran projecció internacional posant-se a l’altura de les ja existents a Europa i conservant-se hui en dia peces en importants museus i col·leccions privades de tot el món”.
Així, Garcia es mostra convençut de que la Real Fàbrica compta amb “elements més que suficients per a fer-se creditora d’aquest reconeixement”.
El responsable de Patrimoni ha agraït “la sensibilitat de la Conselleria en un tema tan rellevant per a l’Alcora”. La incoació de l’expedient -explica- “suposa un gran èxit que dóna resposta a l’intens treball que s’està realitzant des del Consistori”.
Cal recordar que l’Ajuntament de l’Alcora va fer arribar a la Conselleria de Cultura l’expedient de sol·licitud de declaració de BIC amb l’Informe Catàleg elaborat per l’Arquitecte Tècnic, Enginyer d’Edificació i Doctor en Ciències, Joaquín Cabrera.
La distinció com BIC, “a més de contribuir a donar-li una major protecció i difusió, facilitaria l’accés a destacades ajudes econòmiques, com l’1% Cultural del Ministeri de Foment, per a la seua recuperació i posada en valor”.