Les distincions Francesc de Vinatea i Guillem Agulló que les Corts han aprovat atorgar enguany i que es lliuraran el proper 25 d’Abril, en l’acte institucional del Dia de les Corts Valencianes
DISTINCIÓ FRANCESC DE VINATEA AL CONSELL PREAUTONÒMIC EN EL 40 ANIVERSARI DE LA SEUA CONSTITUCIÓ
El CONSELL PREAUTONOMIC fou el resultat de la l’acord de l’Assemblea de Parlamentaris del País Valencià amb el govern central presidit per d’Adolfo Suàrez, i seria l’ens que havia de conduir la nostra Comunitat Autònoma cap al restabliment d’un autogovern. Malgrat l’ample suport parlamentari, aquest Consell era limitat en competències pel decret de creació, i la funció principal seria elaborar el reglament de règim intern, coordinar les diputacions provincials, gestionar les funcions que transferia l’Estat o que s’assumiren i proposar a Madrid mesures que afecten els interessos generals valencians. La primera sessió plenària del Consell se celebrà l’11 d’abril de 1978.
El 10 d’abril de 1978 es formà el primer govern, integrat per:
President – Josep Lluís Albiñana i Olmos
Conseller d’Economia i Hisenda – Francisco Javier Máximo Aguirre de la Hoz
Conseller d’Interior – Fernando Vidal Gil
Conseller d’Educació i Ciència – José Luis Barceló Rodríguez
Conseller d’Obres Públiques i Urbanisme – Antoni Garcia Miralles
Conseller de Treball - Joan Lerma i Blasco
Conseller d’Indústria i Comerç – Leonardo Ramón Sales
Conseller d’Agricultura – Enrique Monsonís Domingo
Conseller de Turisme – Alberto Jarabo Payá
Conseller de Sanitat i Seguretat Social – Manuel Sánchez Ayuso
Conseller de Cultura – José Beviá Pastor
Conseller de Transports i Benestar Social – Emèrit Bono i Martí nez, substituït per José Galán Peláez (01-11-1978)
Consellers sense cartera – Bernardo Heredia Gutiérrez , Luis Ramón Martí nez Pérez i Ignacio Docavo Albert í.
Proposta de distinció Guillem Agulló 2018
El Ple de les Corts de 12 d’abril del 2016 instava per unanimitat mitjançant una declaració institucional, al “compliment de la resolució del Parlament Europeu de 14 de març de 2013, sobre la lluita contra el racisme, la xenofòbia i els delictes d’odi”. Així mateix es comprometia “a lliurar cada mes d’abril un premi a les persones i les iniciatives destacades en la lluita contra la xenofòbia, el racisme i els delictes d’odi”.
Considerades les diverses candidatures de persones i iniciatives destacades que podrien ser mereixedores del reconeixement de les Corts, el president del Centre Espanyol d’Ajuda al Refugiat, en nom de la Mesa per la Solidaritat amb les persones Migrants de València i del Movimiento Contra la Intolerancia, ha proposat que les Corts lliuren el premi Guillem Agulló 2018 a la senyora Amparo Sánchez Rosell pel seus mèrits destacats en la defensa de les persones i col•letius discriminats per la seues creences religiones i contra els delictes d’odi.
Amparo Sánchez Rosell va nàixer a València l’any 1953. Llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials, fou activista per la democracia durant la Transició i des d’aleshores ha participat en nombrosos moviments socials pels drets humans.
Sánchez es va convertir a l’islam, i des d’aleshores ha treballat durant dècades per divulgar el patrimoni islàmic valencià, material i immaterial, i una posada en valor del diàleg i del paper de la dona en la societat. Com a dona musulmana, ha lluitat per combatre la islamofòbia i la intolerància, particularment en la qüestió de gènere. També ha estat reconeguda la seua tasca dins la comunitat musulmana per visibilitzar les dones i empoderar-les, trencant prejudicis i liderant nombroses activitats i campanyes. Sánchez ha acompanyat i assessorat nombroses víctimes de delictes d’odi i ha col•laborat amb diverses iniciatives per recordar les víctimes i exigir protecció als col•lectius vulnerables.
En la seua trajectòria com a activista social ha ocupat rellevants càrrecs en diferents associacions: presidenta del Centre Cultural Islàmic de València, vicepresidenta de la Comissió Islàmica d’Espanya, presidenta de la Plataforma Ciutadana contra la Islamofòbia. També ha estat co-fundadora de l’Associació de Dones Musulmanes An-nur. Membre de la Comissió de Seguiment del Pla Valencià per a la prevenció de la discriminació inter-ètnica, el racisme i la xenofòbia, així com Delegada per València de la Fundació al-Idrissi hispano-marroquina per a la investigació històrica, arqueològica i arquitectònica.
Ha participat en nombrosos congressos internacionals, programes de ràdio i televisió i publicacions especialitzades. Ha estat guardonada per la seua contribució al desenvolupament social i la concòrdia amb diverses distincions, entre elles: primer Premi Valencià a la Solidaritat i el Voluntariat (Conselleria de Benestar Social de la Generalitat Valenciana, 2001); Premi Important (Diari Levante, 2008); Diploma d’Ambaixadora de la Pau atorgat per la Federació Internacional Interreligiosa per la Pau Mundial (FIIPM) ONG amb estatus consultiu en el Consell Econòmic i Social (ECOSOC) de les Nacions Unides (2007); Premi a la Participació Ciutadana (Conselleria d’Immigració i Ciutadania, 2009); Reconeixement per la seua tasca a la Comunitat Valenciana. Atorgat per l’»Asociación Por Ti Mujer» (2010).