La sessió, emmarcada en les festes fundacionals, se celebrarà aquest dissabte 17 a la Casa dels Mundina gràcies a l’acord entre l’Ajuntament i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el consistori d’Alzira
Sis ponents de nivell seran els encarregats analitzar i desgranar tots els detalls sobre la figura del rei Jaume I i la seua època aquest dissabte 17 en la jornada Jaume I i el seu temps. Una sessió que se celebrarà a la Casa dels Mundina, dins de la programació de les festes fundacionals, gràcies al conveni signat entre l’Ajuntament, la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i l’Ajuntament d’Alzira.
El regidor de Cultura, Eduardo Pérez , ha donat a conéixer el programa de la jornada, que començarà a les 9.30 hores, amb la conferència inaugural a càrrec del doctor Enric Guinot, catedràtic de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, que parlarà sobre Els pobles de la Plana dels segles XIII-XIV en el context dels vils noves medievals europees. Després del descans, a les 11.00 hores es reprendran les ponències, amb la titulada La llengua dels Furs, a càrrec del doctor Emili Casanova, catedràtic de la Facultat de Filologia de la Universitat de València i membre de l’AVL.
A les 12.00 hores donarà començament la conferència del doctor Arturo Zaragozá, que és arquitecte i membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València, el tema de la qual serà Los techos pintados medievales valencianos.
La jornada seguirà a la vesprada, amb la xarrada del doctor i catedràtic de la Facultat de Filologia de la Universitat d’Alacant i membre de l’AVL, Brauli Montoya, que versarà sobre Les llengües en el llibre dels Feits. A les 17.15 hores serà el torn del director de l’Arxiu del Regne de València, el doctor Francesc Torres , que seguirà amb la conferència Les divisions territorials del Regne de València en l’època de Jaume I. Tancarà la sessió, a les 18.15 hores, el doctor i president de la Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer , amb la seua ponència L’antroponímia en el Vila -real del segle XIII.
“Entrem de ple en els actes commemoratius de la fundació de Vila -real i ho fem amb un cartell de luxe en el qual un gran elenc d’historiadors i lingüistes ens il·lustraran i repassaran l’època i la figura de qui va fer possible que avui celebrem els 744 anys d’existència de la nostra ciutat, el rei Jaume I”, explica Pérez .
L’edil remarca el caràcter “històric, lingüista i cultural” de la jornada, que “ens ajudarà a aprofundir en les nostres arrels i a tenir millor coneixement de qui som i per què”, i destaca que aquesta iniciativa “ens permet posar a la nostra ciutat, com a Ciutat de la Ciència i la Innovació, en el mapa de la recerca”. Així mateix, recorda que la cita se celebrarà de manera alterna a Vila -real i Alzira, que ja va acollir la primera edició i que tornarà a acollir la tercera jornada el pròxim any.
L’entrada és lliure i gratuïta, tot i que qui ho desitge pot confirmar assistència prèviament enviant un correu electrònic a avl@gva.es o cridant al 963 87 40 98.